Italien – Toscana

Då har det gått en vecka sedan förra gruppen åkte hem. Äntligen kom sista gruppen för vårsäsongen hit till Montecatini i Toscana.

IMG_2547Utsikten från ett bord på restaurangens uteserveringen på Montecatini Golf.

IMG_2569Lite prosecco med tilltugg.

IMG_2548Signaturhålet är det artonde från backtee. Ett lite spännande par-trehål.

IMG_2551Manövercentralen för la Funicolare. Gigio är den ena av två vagnar, som gör det lite lättare att ta sig upp till Montecatini Alto. Den andra heter Gigia. Det har skett en del moderniseringar sedan starten 1898, men vagnarna är bevarade i ursprungligt skick så långt som det har varit möjligt.

IMG_2550Vagnarna är fästa i rostfri stålvajer, som drivs av en elektrisk motor på 100 hästkrafter. Förr i tiden var det en ångmaskin som skötte det jobbet.

IMG_2552Montecatini Alto, som är den ursprungliga bosättningen, ligger nästan 300 meter över havet. Därifrån har man denna utsikt över Valdinievole.

IMG_2558Runt hela piazzan ligger restaurangerna tätt.

IMG_2556Casa Gala är en av de bättre. Kerstin och jag var där under min ”gästfria” vecka och vi blev väl mottagna där. Mätta blev vi också.

IMG_2560La Torre är en annan, som också är värd ett besök.

IMG_2570En viktig årsdag i Italien är den 25 april, ”Il Giorno della Liberazione”, dagen då Italien blev befriat efter andra världskriget. Monumentet är rest för att hedra Montecatinis söner, som stupade i kriget.

IMG_2573Uppvärmning inför första speldagen. Hans och Katarina i aktion på Le Pavonieres driving range.

IMG_2575Inger och Janne vill också hitta bollträffen innan det är dags att slå ut.

IMG_2577Margareta och John koncentrerar sig på puttningen. Det brukar vara ett bra recept.

IMG_2580Eija är inne på samma linje.

IMG_2582Först ut för dagen i bästbollen var John, Margareta, Hans och Gunilla.

IMG_2584Tätt följda av Berit, Kerstin, Gunilla och Eija.

IMG_2586I tredje bollen gick Hans, Margareta, Katarina och Mats.

IMG_2588Luleå-gänget Anders, Eva, Janne och Inger spelade en egen tävling.

IMG_2589I näst sista boll har vi Katie, Lars, Peter och Gunilla.

IMG_2592Och sist ut är Bengt, Margita, Kenneth och Maj.

IMG_2605Stilstudie av Lars.

IMG_2607Kenneth på sjätte hålet.

IMG_2610Undrar om det är birdie-whisky som Hans letar efter? Kanske inte, för John verkar vara så där lagom intresserad.

IMG_2621Luleå-gänget får ofta vänta på att slå ut. De spelar alltid föredömligt snabbt.

IMG_2623Gunilla är van vid att bära sin bag. Det är praktiskt, för då kan man gå precis som man vill.

IMG_2625Ginsten sprider en god doft på banan. Bengt har hört att kan man putta, så skall man göra det. Kan man inte putta, så skall man ändå försöka putta. Ofta det lättaste sättet att komma nära flaggan.

IMG_2629Maj och Margita stormar fram på fairway.

IMG_2642Nu är det bara bokföringen kvar.

IMG_2644Man är ju lite nyfiken på vad Gunilla och Maj diskuterar.

IMG_2648Gunilla och Hans brukar ta en liten förfriskning utanför hotellet när vi kommit hem. Lite jobbigt med solen är det ju!

IMG_2649På fredag kväll var vi femton kulturintresserade, som gick på Montecatini Opera Festival. Konserten ägde rum i Terme Excelsior, där det är en fantastisk miljö och akustik.

IMG_2652Temat var, från Tjajkovskij till Puccini. Sofia Nekrasova heter sopranen. Föreställningen var ett samarbete med en teater i S:t Petersburg. Tenoren heter Simone Mugnani och på flygel fick vi Laura Pasqualetti. Tyvärr så stördes konsertens första del av ett annat event utanför Excelsior, men de slutade under andra akten som tur var.

IMG_2656I går var vi på utflykt. Först till Leonardos födelsestad Vinci. Här på piazzan står träskulpturen – den Vitruvianske mannen. Den är Leonardos sätt att illustrera de mänskliga proportionerna.

IMG_2657I Vinci, med anor från cirka 1250, bor cirka 14.000 invånare. Också den gamla delen innanför muren är bebodd. Det är där Leonardo-museet ligger.

IMG_2658Bland alla hans anteckningar fanns ritningar till olika konstruktioner, bland annat denna klocka. Också på den tiden var tiden viktig. Det är ju inget armbandsur precis, men det funkade.

IMG_2659I denna maskin knackar man guld till tunna blad.

IMG_2660Anatomi var också ett intresse Leonardo hade.

IMG_2663Proportionslära var ett annat.

IMG_2666Utanför den andra delen av museet, framför klocktornet, ligger en välplacerad bar. Men det var för mycket besökare där när vi kom dit, så det får vi spara till nästa gång. Nu skulle vi nämligen till vingården Santa Barbara.

IMG_2668Vår sommelier Marco berättar om hur man beskär vinrankorna i Toscana. Det och om mycket annat.

IMG_2672Inne i lagringsrummet poserar barnbarnen med farfar Giancarlo Bernardi, som äger och driver gården. I tunnorna av fransk ek lagras prestigevinet Valinardi. Det görs på 95% sangiovese grosso och 5% colorino.

IMG_2673Uppe under taket i la vinsantaia ligger desertvinet Vin Santo på jäsning. Man använder sent skördade vita druvor, oftast trebbiano och malvasia, som sedan får torka i cirka tre månader på halmmattor. Därefter pressas musten ut och fylls i tunnorna, som försluts med cement. Under tre års tid utsätts det för vinterns kyla och sommarens värme och får sedan sin karaktäristiska söta och fruktiga smak.

IMG_2674Sedan till det bästa av allt – provsmakningen! Fem viner, ett vitt och fyra röda hann vi med innan maten.

IMG_2677Först antipasto på toskanska läckerheter och sedan lasagne. Som avslutning fick vi Vin Santo med cantuccini att doppa i vinet. Det är de berömda toskanska mandelskorporna.

Till slut hamnade vi i baren vid kaffemaskinen. Då fick jag också jobba lite. Jag fixade kaffet och Laura serverade grappa av bästa sort, till de som ville smaka.

I dag har vi varit på Montecatini Golf för att spela Easton Classic. Återkommer snart med det.

Claes

Er Eastonvärd

 

 

6 svar på ”Italien – Toscana”

 1. Tack Claes!
  Här är det snöblask och c 2 grader, jag säger då det Italia, Italia, Italia, hälsa John och Margareta, nu blir jag så avundsjuk.

  MVH//Yngve

 2. Hej Yngve!
  Då är du på fel plats. De åker hem idag, men jag hälsar till dem. Själv åker jag hem på torsdag, för då är vårsäsongen här slut.
  Ciao/Claes

 3. Hallå Claes! När är du i Bella Italia nästa gång?
  Hälsningar från Lennart och Rosemarie i Götet

 4. Tack Claes för en mycket trevlig vecka med ett mycket gott värdskap.

  Kan du tipsa mig om var receptet på pasta carbonaran finns?
  Hälsningar från lulegänget via Inger

 5. Hej Rosemarie!
  De två första veckorna i oktober kommer jag att vara i Toscana igen.
  Välkomna då!
  Ciao/Claes

 6. Hej Inger!
  Tack själva! Det var trevligt att ha er som gäster. Jag har gått igenom inläggen och funnit receptet. Jag hade också lagt in ett annat recept, på en jättegod pastarätt, som Falco gjorde. För enkelhetens skull, så kopierar jag in dem här. Laga och njut!

  Spaghetti alla Carbonara, för två personer:

  Spaghetti för två, 2 äggulor, 1 dl grädde, 4 skivor rökt sidfläsk, parmesanost, vitt vin och svartpeppar.

  Skär fläsket i 2 cm stora bitar och bryn det i lite olivolja i en stekpanna. När det fått lite färg, häll på en skvätt vitt vin och låt det sjuda en kort stund. Häll i den färdigkokta spaghettin i pannan och tillsätt blandningen av ägg, grädde, nyriven parmesan och nymald svartpeppar. Tre minuter i stekpannan och sedan njut!

  Panzerotti all´abruzzese Falconesi för fyra personer:

  Lasagneplattor, egentillverkade eller köpta, 150 gr kokt skinka, 150 gr Fontinaost, 2 ägg, tomatsås, oregano, 1 mozzarella skuren i små tärningar, nyriven parmesanost.

  Mal skinkan och Fontinaosten i en köttkvarn. Tillsätt äggen, parmesanost och salt. Smaka av för rätt mängd. Blanda ihop till en jämn smet. Lägg en rejäl klick smet på den färdigkokta lasagneplattan och vik ihop till ett knyte. Vik och tryck ihop kanterna väl.

  Smörja en ugnsfast form och lägg i lite tomatsås i botten. Därefter lägg i Panzerottin och täck med mer tomatsås, mozarellan, oregano och sist nyriven parmesanost. Sätt in formen i ugnen på 180 grader. Hur länge i ugnen skrev han inte, men jag antar att det är tills den får lite färg. Den skall ju vara genomvarm, så man får väl prova lite efter ett tag.

  Detta med en bit bröd, en liten sallad och ett glas gott vin, kommer att trigga er längtan tillbaka till Italien igen, hoppas jag.
  Ciao/Claes

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.