Cypern – Korineum

Dags för lite kultur. Eva gjorde en utflykt till klostret Bellapais, som ligger vid foten av Femfingerberget, öster om Kyrenia.

IMG_1357Av klostret återstår välbevarade ruiner. Det byggdes ursprungligen mellan åren 1198 och 1205. Stora delar av det som finns kvar, uppfördes av den franske kungen Hugh III år 1267 – 1284. Klostret har genom åren fascinerat tusentals besökande turister från hela världen. Det är ett unikt gotiskt byggnadsverk.

IMG_1359Klostret beboddes först av Augustinska munkar, som tvingats fly från Jerusalem 1187.

IMG_1360Freskmålningarna ovanför denna dörr, tros vara från 1400-talet.

IMG_1364

Ett väldigt bra exempel på gotisk byggnadsstil. Spetsbågar,    stora glasytor och smala spiror är utmärkande för denna stil.

IMG_1363

De märkliga stolarna, med sina höga armstöd, förbryllar     många besökare.

IMG_1368Mängder med ikoner täcker väggarna. Att måla – egentligen skriva – ikoner är en naturlig del av den kristna grunden.
Ikonens plats och funktion är att påminna om Guds konkreta närvaro i Kristus och det mänskliga livet. Det är den enkla bakgrunden till ikonens plats i våra liv, i våra hem och i våra kyrkor.

IMG_1367Sankt Göran och draken. Enligt legenden räddar Sankt Göran en stad, ibland även en jungfru eller prinsessa, från en hotfull drake.

Stort tack snälla Eva, för de fina bilderna.

Kulturen fortsätter med vår utflykt till Famagusta, som jag skrivit lite om i ett tidigare inlägg. Denna gång var jag själv med, så här kommer lite till.

IMG_1832

Willy Lindh heter vår guide. Han kan det mesta om Cypern och har ett intressant förflutet. Som FN-soldat på ön blev han vittne till hemskheter, som skedde i tysthet. Han hade stort civilkurage och berättar om sina upplevelser och de handlingar han utförde i sin bok ”Folkmord under FN:s beskydd ?” Vill ni läsa mer om detta, så gå in på länken http://www.newcyprusmagazine.com/willy-lindh-swedish-un-officer/

IMG_1834

Vi stannade först i Salamis. Det var en stadsstat på Cyperns östkust. De tidigaste arkeologiska fynden går tillbaka till 1000-talet f.Kr. (sen bronsålder). Cypern stod under assyrisk kontroll efter att en armé första gången landstigit år 708 f.Kr. Stadsstaterna på ön upplevde ändå relativ frihet, så länge de erlade tribut till den assyriske kungen.

IMG_1837Willy berättar om den romerska teatern. Den härstammar från Augustus tid och kunde hysa upp till 15.000 åskådare. Den förstördes på 300-talet, men har delvis restaurerats.

IMG_1844Den offentliga toaletten rymde upp till 44 personer samtidigt. Det som producerades där, hamnade i en kanal under stolarna. När det blev fullt, spolades det ut med vatten, som kom från tömningen av bassängerna på området. Smart att inte använda färskvatten, som vi gör. Den tidens miljötänk kanske?

IMG_1849Nu är vi inne i Sudatoriet. Det är svettbadet i en romersk badanläggning. Den tidens våtbastu. Det var en grund bassäng, där man eldade under botten och på så sätt fick igång en förångning. Vid väggarna fanns fontäner, som användes som duschar. Vattnet till dessa och till staden i sin helhet, kom från bergen i Kyhreia, via en lång akvedukt, som förstördes på 600-talet.

IMG_1852Ett otal statyer finns på gymnasions gård, av vilka de flesta är huvudlösa, förstörda av kristna. Ansiktena var ofta täckta med guld och det var detta, som var så åtråvärt. Gymnasion var skolan i Salamis.

IMG_1860Vi gjorde också ett stopp vid S.t Barnabas kloster. Barnabas, född på Cypern, död år 61 i Salamis, var ledare inom urkyrkan, omtalad av Paulus och i Apostlagärningarna och kallad ”apostel”. Han var en av de första att omvändas till kristendomen.

IMG_1863Också här inne finns det ikoner. I översta raden sitter Jesus i mitten med apostlarna på var sin sida om sig. Den nedre raden skildrar Jesu liv.

IMG_1872Johannes Döparen, som fick huvudet avhugget år 30 e.Kr.

IMG_1880I det arkeologiska museet i klostret, finns föremål som grävts fram. En del av dem är över 4000 år gamla.

IMG_1881Vi blev hungriga av alla kulturella intryck och åt en god lunch på restaurang Ezic i Famagusta.

IMG_1894Utanför Othello Tower i Famagustas hamn.

IMG_1904Befästningen bevakas av ett venetianskt lejon. Legenden säger att en viss natt öppnar lejonet sitt gap och om man är snabb och sticker in armen, så finns det en stor skatt där inne. Det gäller dock att vara snabb, annars blir man enarmad.

IMG_1892Fästningen består av fyra återstående torn, ursprungligen åtta, med höga murar mellan. De yttre murarna är från venetiansk tid 1492. Leonardo da Vinci var med och konstruerade fästningen. Han var mycket noga med lutningen på de yttre försvarsmurarna. De sluttar utåt i en viss vinkel vid basen. Detta för att fienden inte skulle komma tillräckligt nära med stormtornen och på så sätt kunna klättra över muren. De inre murarna är från den franska lusinganska perioden på 1300-talet. Namnet Othello Tower kommer från Shakespears Othello, som han skrev 1604. Famagusta nämns inte i pjäsen, men man talar om en stor hamnstad på Cypern.

IMG_1903I bakgrunden ser man den gamla kristna katedralen, Cathedral of Saint Nicholas, som gjordes om till moské, Lala Mustafa Paşa Camii, mellan 1298 och cirka 1400.

IMG_1910Det är en imponerade fasad, som möter besökarna.

IMG_1906Man går inte in i en moské med skorna på.

IMG_1908Mecka ligger i 90 graders riktning mot mönstret i mattan.

IMG_1909Denna Ficus Sycondrus, som står utanför ingången, planterades samma år som katedralen började byggas. Den är alltså över 700 år!

IMG_1912IMG_1913IMG_1915IMG_1916Man åker inte från Famagusta utan att besöka konditoriet Petek.

IMG_1918Man behöver ju inte äta bakverk, utan man kan njuta av en öl istället. Magnus och Anders sitter strategiskt på andra våningens uteservering. Därifrån har de full koll på när bussen går.

Nu var det slut på kulturinslag för denna gång, men jag kommer snart tillbaka med mer från Korineum Golf Resort.

Claes

Er Eastonvärd

3 svar på ”Cypern – Korineum”

  1. Hej Claes!
    Nu är man laddad inför Påsken, med alla dessa kulturinslag, och ögonfröjd av goda kakor och tårtor. Vad kommer härnäst?

    MVH//Yngve

  2. Hej Yngve! Ja det vet man aldrig. På skärtorsdag åker jag till Toscana och där finns ju mycket kultur också. Ber att få återkomma!
    Ciao/Claes

  3. Tack för dina fina bilder och all text från er utflykt. Bra repetion!!
    Jag passar också på att önska dig en trevlig resa och Glad Påsk,
    Gittan Borås GK

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.