Cypern – Korineum

Inte bara golf på Korineum Golf & Beach Resort. Möjlighet till utflykter finns. Onsdagar brukar vikas till Famagusta med en fantastisk person som guide. Han heter Willy Lindh och har bott här på Cypern med sin fru och dotter i 17 år. Under bussresan berättar han större delen av Cyperns historia.Blogg 2 bild 1

Här är vi på väg mot vårt resmål Famagusta. Det är BoA, BoM, Henrik, Ulf, Eva, Maria, Annette, Linnea och Håkan d.ä. Eastons golfvärd på plats.

Blogg 2 bild 2

Willy startar genomgången direkt när vi kommit fram till vårt första stopp som är Salamis en forntida stadsstat på ön Cyperns östkust, vid floden Pedieios mynning sex kilometer norr om Famagusta. Den hade enligt hörsägen under en period c:a 100 000 invånare och innehöll teatrar, skolor, badanläggningar, idrottsanläggningar och mycket annat som man funnit under utgrävningar.

Blogg 2 bild 3

Han visar först på kartan hur staden var uppbyggd och sedan startade rundturen.

Blogg 2 bild 4

Inne på den romerska teatern ritar han och berättar hur allt var byggt och hur det fungerade. Maria, Henrik, BoA, Annette, BoM och Eva lyssnar och lär.

Blogg 2 bild 5När man var på teater så hade man sittplats efter hur betydande person man var, så de vita bänkarna längst ner var för de förnäma familjerna. Där fanns oftast tälttak som skydd mot solen också.Blogg 2 bild 6Ville man visa att man var en riktigt förnäm person så kunde man sponsra byggnationer på något sätt, t ex betala för ett mosaikgolv och fick på så sätt en minnesplatta med sitt namn inskrivet.Blogg 2 bild 7Man var inte så blyga på den tiden utan man var van med stora toaletter med plats för många samtidigt. Här kunde man sitta 44 stycken samtidigt, och eftersom den låg  angränsande till skolan så kunde där avhandlas många filosofiska problemställningar. Medan Willy berättar så provar Linnea sittställningen men det ser inte så skönt ut.Blogg 2 bild 8Fallhöjden var en dryg meter och man använde gammalt vatten från en av hammam bassängerna som spolning.Blogg 2 bild 9Idrottade man så måste man göra det naken för att man på så sett skulle ha koll på att man var man och inte kvinna. En sägen är att det tillkom efter det att en kvinna, som såg ut som en man, hade vunnit en boxningsturnering och för att motverka det så bestämdes det att alla atleter skulle tävla nakna.Blogg 2 bild 10Efter toa besöket eller om man haft ett träningspass eller tävlat så var det kanske dags att gå på hammam eller spa. Då fanns möjligheten att göra det. Där kunde man sitta och njuta av tre olika nivåer av varmt eller kallt.Blogg 2 bild 11Ville man ha varmbad så hade man löst det på så sätt att man eldade i källaren under bassängen så att värmen steg upp och värmde upp vattnet.Blogg 2 bild 12Efter det intressanta besöket i Salamis så var det dags att gå i kloster. Vi gjorde ett besök i S.t Barnabas kloster.Blogg 2 bild 13Barnabas själv finns på en tavla inne i klostret tillsammans med andra munkar. Han försökte under många år bli erkänd av påven men lyckades aldrig med det. Men han ”kallade” sig själv för S.t Barnabas i alla fall.Blogg 2 bild 14I klostret så ville man bara ha män och för att säkerställa det så måste alla munkarna ha skägg som dessa tre på målningen.Blogg 2 bild 15Nästa anhalt var moskén i Famagusta som heter Lala Mustafa Paşa Camii, den var förut en gammal kristen katedral med namnet Cathedral of Saint Nicholas. Den gjordes om till moské mellan 1298 och cirka 1400.Blogg 2 bild 16Därinne finns ”porten” mot Mekka för muslimerna att vända sig mot vid sina bönestunder.Blogg 2 bild 17Efter avslutad kulturell gärning så avslutades utflykten med att fika på ett fantastiskt konditori som heter Petek.Blogg 2 bild 18Där bakverken riktigt flödade över i sin prakt och hade man inte fått en fantastisk lunch innan på dagen så hade detta varit ett eldorado för ett kakmonster.Blogg 2 bild 19Imorgon är den sista speldagen för denna gången. Då får vi se om vi lärt oss något hur man hanterar svårigheterna på banan och om kulturen gjorde någon nytta.

Det hoppas i alla fall Håkan d.ä. er Easton golfvärd på Korineum Golf & Beach Resort.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.