Spanien – Bonmont – Long Stay

Studiebesök på Bonmont, Terres Noves, april 2018

Här bor man under sin long-stay vistelse på Bonmont.

Låt mig få presentera ett alldeles storslaget alternativ om ni planerar en Long-Stay resa till Spanien och Costa Dorada i höst. Under min vistelse i Cambrils tidigare i våras, fick jag möjlighet att besöka Bonmont (länk till Easton Golf ) som ligger ca 20 min bort med bil. Tillsammans med försäljningschefen på Bonmont (länk till Bonmonts hemsida), Stéphane Juliá, fick jag möjlighet att se hela banan, klubbhuset, lägenheterna, omgivningen och även höra lite om bygget av Bonmont Resort som är i full gång och planeras färdigt inför hösten.

Golfbanan

Bonmont ligger vid foten av de katalanska bergen och under golfrundan kan man njuta av den storslagna bergskedjan i norr och utsikten över Medelhavet i söder. Direkt vid infarten ser man det vackra och pampiga klubbhuset. Uppfarten kantas av cypresser och strax innan ser man bygget av Bonmont Resort. Själva golfbanan kan närmast beskrivas som något som påminner om en mellansvensk park/skogsbana som på många hål kantas av gärdsgårdar. En relativt öppen bana men som bjuder på en del svårigheter i form av ett par raviner. Låt inte detta avskräcka, det finns fina möjligheter att möta ravinerna på ett smartare och ”enklare” sätt genom att spela sig nära innan inspel.

Klubbhuset

Klubbhuset är, som sagt, väldigt pampigt och här hittar man en smakfullt inredd  restaurang där uteserveringen ger möjlighet att njuta av både väder och golfspel. På gatuplan ligger receptionen där det bland annat går att  ta en enklare fika, koppla av med lite lektyr, hyra golfset (kanske man får besök under sin vistelse) eller ta en titt i den välutrustade golfshopen.

Boendet

Under sin long-stay vistelse bor man granne med golfbanan i antingen en- eller tvårummare. Under säsong öppnar golfbanan upp en gångväg mellan klubbhuset och lägenhetsområdet och tar inte mer än några minuter. Rummen är enkla men stilfullt inredda och rymmer allt det som behövs för en long-stay. Alla rum har balkong eller altan och som ger utsikt över områdets poolområde. Givetvis har man egen diskmaskin och tillgång till en stor fin tvättanläggning.

Efter lite bilder berättar jag mer om närområdet och tips på utflykter.

Uppfarten till det pampiga klubbhuset på Bonmont kantas av välskötta cypresser.
Från klubbhuset har man härlig utsikt över golfbanan och lägenhetsområdet.
Bonmonts första tee bjuder på bred fairway och en lagom öppning av rundan.
Bonmonts signaturhål, hål nr 17, ett par 5 hål som mäter 491 meter och svänger dogleg vänster. Bilden är tagen vid slutet av ”första delen” där banan därefter går ut till höger i bild, över en ravin…
…och efter ravinen ligger green, givetvis med en bunker i förgrunden. Antingen delar man upp spelet, tar sig till ravinkanten och lägger därifrån in bollen på green. Eller så gör man som Anders Forsbrand gjorde under andra varvet på Europatourtävlingen i Bonmont 1996. Direkt från tee, fågelvägen över skogen till green och en albatross (2 slag).
I receptionen och golfshopen kan man relaxa och det finns gott om enklare förfriskningar.
Det finns även möjlighet att hyra sköna golfset om det skulle vara så att ”man får oväntat besök”.
Boendet bjuder på egna altaner eller balkonger som alla vetter mot solen.
Det finns gott om både plats och utrustning. Köket är givetvis inrett med diskmaskin.
Lägenheterna, som antingen är en- eller tvårummare, har dubbelsäng eller delade sängar. Rum  1.
Rum 2.
Lägenhetsområdet har stort och härligt poolområde. Under golfsäsongen mer utnyttjat av golfgäster än barnfamiljer. Bilden tagen från ett av rummens balkong.
Just nu håller man på att färdigställa Bonmont Resort som ligger direkt i anslutning till golfbanan. Här kan man som gäst på Bonmont ta del av ytterligare faciliteter som lyxigt poolområde, spa och restauranger.

Närområdet och utflykttips

Tillgången till hyrbil under long-stay vistelsen gör det möjligt att ta sig runt i omgivningen. Närmast golfbanan och boendet ligger kuststäderna Miami Platja och L´Hospitalet de I’Infant. Dit tar man sig på 10 minuter. Här finns gott om möjligheter för bad, shopping och god mat. 20 minuter bort ligger Cambrils och Salou. Cambrils med sitt stora restaurangutbud och Salou med nöjespuls. 30 minuters bilväg ligger Tarragona. Påminner mycket om Barcelona och här finns allt man kan önska sig för en dagsutflykt. Sköna torgplatser (plazas) för en god lunch, sevärdheter från romartiden, bra märkesshopping. 30 minuter bort, men mer inåt landet, ligger Reus med bra shopping och det välkända Gaudi Centrat. Ett måste för den som beundrar hemmasonen Gaudis verk och liv.

På lite längre avstånd och för utflykter som kräver lite mer planering når man storstäder som Barcelona (1 ½ timme), Zaragoza (2 ½ timme), Valencia (2 timmar). Städer som talar för sig själva och som bjuder på så många sevärdheter att det enklast går att läsa om genom egen ”googling”. Alla städer når man via stora fina motorvägar, där det antingen går att välja de snabbare betalvägarna eller något längre avgiftsfria vägar.

En mera precist beskriven utflykt är att ta sig från Bonmont 40 minuters bilfärd till Miravet. Kommunen som ligger vid Ebrofloden där man kan besöka det sagolika slottet. I krokarna går det även att besöka en cavaproducent. Därefter följer man floden ner till deltat vid Medelhavet. Många storslagna vyer, mysiga byar och härliga ställen för en picknick. Därefter tar man kustvägen tillbaka till golfklubben. När jag ändå är inne på drycker ligger ett av Spaniens bästa vindistrikt, Priorat,  i närheten och även Montsant. Min egna favorit är dock en liten familjeägd vinproducent, Mas Vicenc som erbjuder dagliga vinprovningar.

Ytterligare en dagsutflykt som är värd att nämna är den till Montserrat. Dit tar det ungefär två timmar. Här gör man enklast att parkera (gratis) nere i Montserrat och sen ta den härliga turen upp till toppen och klostret via tåg och ”cable-car”.

Fantastiska Montserrat är väl värt ett besök.

Bonmont har alla möjligheter att vara en perfekt long-stay destination. Trevlig golfbana, det ingår även ytterligare en bana, Costa Dorada, som ligger strax norr om Tarragona. Vidare nära till flertalet fina hamnstäder med sköna stränder, trevliga och sevärda utflyktsmål och oftast ett oslagbart väder.

Bästa hälsningar
Benny Blixt
Eastonvärd
Easton Golf

Ett svar på ”Spanien – Bonmont – Long Stay”

  1. Cambrils, min absoluta favorit med Bonmontbanan samt närheten till ”det mesta”/ Eva fd golfguide.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.